Fetava

Hicri Takvim
Miladi Takvim

Ebu Hanife (rhm)’ın yaşlılığı ve hastalığı döneminde çorap üzerine mesh etmiş olması, sahabe ve tabiinden gelen rivayetlerden hareketle hastalık, yolculuk ve iklim durumuna göre çok zayıf ve çok ince olmayan çoraplar üzerine mesh etmenin caiz olduğunu ifade ederiz. Lüzumunda abdest alırken çorap üstüne mesh eden birisi imam olursa peşinde namaz kılmak ta caiz olur. Bu anlamda çoraplar mest hükmündedir. Mesh müddeti olarak da mestlerde geçerli olan hükümler çoraplarda da aynıdır. Yani örneğin, mukim bir gün, misafir üç gün süreyle çoraplar üzerine mesh etmek caizdir.


Üzerine meshedilebilecek çorapların özellikleri alimlerimiz tarafından tartışılmış; bu özelliklerin bir kısmında ittifak etmişler; diğer bir kısmında ihtilaf etmişlerdir. Üzerine meshedilmesi caiz olabilecek çoraplar hakkındaki genel kanaat “mest” özelliğine yakın olan çoraplar olduğudur. Bu gün kadınların giymiş oldukları çoraplarda bu özellik pek görülmemektedir. Dolayısıyla normal şartlarda ince, zarif, et rengi veya siyah, altını gösterecek kadar şeffaf çoraplar üzerine meshetmek caiz olmaz.

Ancak çorapların çıkarılmasında kadınlar açısından hakikaten bir meşakket söz konusu ise, bilhassa yolculukta, kalabalık programlarda, abdest almada hakikaten fiziki zorluklar varsa ve çoraplar abdestli iken giyilmişse, zaruret kaidesinden hareketle çoraplar üstüne geçici olarak meshedilebilir.

Bir yanıt yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.