Fetava

Hicri Takvim
Miladi Takvim

Ramazan orucunu tutarak Şevval ayına ulaşmış olan müslümanların yapmış oldukları bayrama biz Ramazan bayramı adını veririz. Bu bayramın Peygamber Efendimiz (as)’ın hadislerinde geçen adı, “İydü’I-fıtr”yani “Fıtır bayramı”dır. Fıtır ise, oruç açmak, iftar etmek, yemeğe dönmek gibi anlamlara gelir. Biraz önce ifade edildiği gibi, biz “Fıtır bayramı” yerine “Ramazan bayramı” sözlerini kullanırız. Bunun sebebi ise, bu bayramın Ramazan ayının sonunda olmasındandır.

Fıtır kelimesi “yaratılış” manasına da gelir. Buradan hareketle Ramazan ayının bitimindeki bu bayrama “Fıtır bayramı” denmiş olması da mümkündür. Bunun sebebi de baş ve bedenin zekâtı sayılan fıtır sadakasının (fitrenin) Ramazan ayı sürecinde verilmesidir. Bu yönden bakılınca bu bayrama ne Ramazan bayramı, ne de şeker bayramı demek doğru olmaz. Olsa olsa bu bayrama “Sadaka-i Fıtır Bayramı” demek gerekir.

Fıtır sadakası Ramazan bayramına kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların kendileri ve bakımları altında bulunan kişiler için yerine getirmekle mükellef oldukları mali bir ibadettir. Ramazan bayramında eda edilecek Fıtır sadakası, Müslümanların tutmuş oldukları oruçlarının kabulüne ve daha bir çok güzelliklerin elde edilmesine vesile olacaktır. Ayrıca Ramazan ayında işlenmiş boş, çirkin ve kötü sözlerden gelen günah ve kusurlara kefaret hükmüne geçecektir.

Ramazan ayının sona ermesiyle gelen bu bayrama, Ramazan bayramı, Fıtır bayramı veya Sadaka bayramı gibi isimlerin verilmesi bu bayramın hem manevi hem de dini yönleriyle bir bütünlük arzetmektedir. Lakin şeker bayramı ismiyle bu bayramın yadedilmesi ne Allah (cc) ne de kullar için ifade eden anlam ve kıymetini anlatmaktan çok çok uzaktır. Bizim şeker bayramımız yok, Ramazan, Fıtır ve Sadaka bayramımız vardır.

Bir yanıt yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.