Peygamberimizin Aşure Günü’nde Yapmış Olduğu İbadetler
Peygamberimiz’in Aşure Günü’nün değerlendirilmesi ile ilgili olarak yaptığı ibadet ya da uygulamalar var mıdır?
Aşure Günü’nde öteden beri var olan orucu Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir, iki gün ilave etmek suretiyle önce emretmiş, sonra da serbest bırakmıştır. Muharrem ayında ve Aşure Günü’nde oruç tutulması ile alakalı olarak bazı hadîs-i şerifler zikredilmiştir ki, bunların bir kısmı şunlardır:
Sahabeden bir zat Peygamberimiz (s.a.v.)’e “Ramazan ayından sonra ne zaman oruç tutmamı tavsiye edersiniz?” diye bir soru yöneltti. Peygamberimiz (s.a.v.), “Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o, Allah’ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tevbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir.” buyurdu.[1] Yine Tirmizî’de geçen bir başka hadiste Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır: “Aşure Günü’nde tutulan orucun Allah katında, o günden önceki bir senenin günahlarına kefaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum.”[2]
Bu günlerde oruç tutulmasının dışında, kılınması uygun olan bir namaz veya bir başka ibadet tespit edilmemiştir. Ancak nafile namaz ve sadakalar elbette verilebilir.