Müslümanın Öğrenci Yurdu Kurmasının Önemi
Müslümanlar neden kendi öğrenci yurtlarını kurmalıdır?
Müslümanlar olarak kendi yurtlarımızı, öğrenci barındırma evleri ve pansiyonları kurmak durumundayız. Buna birçok sebeple ihtiyacımız vardır. Bir defa kendi geleceğimiz olan gençlerimizin gözümüzün önünde yetişmeleri ancak böyle sağlanır. Her şehir veya yerleşim bölgesinde bilhassa yüksek okul veya üniversite bulunmamaktadır. Çoğu zaman gençlerimiz ailelerinden uzak yerlerde eğitimlerini sürdürmek durumunda kalmaktadırlar. Gittikleri yerlerin garipleri olarak nerede kalacaklarını, kimlerle beraber olacaklarını, nasıl bir arkadaş çevresine düşeceklerini kestirememektedirler. Yakın geçmişte olduğu gibi, kendi insanımızı kendimize düşman eden veya zararlı akımların pençesine düşen gençlerimiz olmaktadır. Genç olmaları sebebiyle kolay elde edilebilen beyinler, zamanla kendi toplumundan uzaklaşarak marjinal grupların esaretine girebilmektedirler. Onlar da zaten kötü niyetleri ve zararlı planları ile gençliği dönülmesi zor ve tehlikeli maceralara sürüklemektedirler. Olan saf ve samimi Müslümanlara olmakta ve en değerli zenginlik kaynağımız heba edilmektedir.
Öğrenci evlerinin hazırlanmasının bir başka güzelliği de dinimizde son derece önem arz eden ümmet ve din kardeşliği bilincinin yaygınlaştırılması; Müslümanların birbirlerine yardımcı olması esasının canlı tutulmasıdır. Oğlunu veya kızını yepyeni bir ortama gönderen ana ve babalar her şeyden önce çocuklarını emanet edebilecekleri güvenilir bir ortam ararlar. Çocuklarının canlarına, mallarına, ırz ve namuslarına; her şeyden önce dinlerine zarar gelmeyecek bir güven ortamı olsun isterler. Müslümanların her biri diğerine karşı aynen bir nefis gibidirler. Çünkü kardeşlerinin çocukları kendilerinin çocukları yerindedir. Onların en küçük bir olumsuzlukla karşılaşmalarına gönülleri razı olmaz. Ana ve babaların gözlerinin arkada kalmaması için her türlü tedbirleri alırlar. Bir taraftan iyi birer meslek sahibi olmaları sağlanırken, diğer taraftan da insani ve İslami gereksinimleri karşılanmış olur. Toplumda faydalı insanların yetiştirilmesi gerçekleşir. İyi ve faydalı; inançlı ve ahlaklı insanların bir araya gelmesinden sadece iyilikler doğar, toplumun bütünü bundan fayda sağlar. Böyle yapılınca da ayette karşılığını bulan nefsin ve neslin korunması gerçekleşmiş olur. Cenâb-ı Hak şöyle buyuruyor: “Ey inananlar! Kendinizi ve ailenizi bir ateşten koruyun ki onun yakıtı insanlar ve taşlardır. Onun başında gayet katı, şiddetli, Allah’ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve emredildikleri şeyi yapan melekler vardır.”[1]
Bir diğer husus da öğrenci evlerinde kalan gençlerin tecrübelerini gelecek yeni öğrencilere aktarmaları ve onlara rehberlik etmeleridir. İyi bir rehberlik yönlendirmesinden mahrum kalan gençler, kendi karakterlerine veya yeteneklerine uygun düşmeyen ya da toplumun muhtaç olduğu alanlara değil de daha az önem ifade eden alanlara savrulmaktadırlar. İşte Müslümanların oluşturacakları öğrenci evleri, yeni gelecek gençleri, rehber hocalar veya tecrübeli öğrenciler vasıtasıyla daha uygun tahsil alanlarına kanalize etme imkânına sahiptirler. Çünkü böyle bir yönlendirme zor ve zahmetli bir yatırım olan eğitimden daha verimli neticeler elde edilmesine vesile olur. Zira Müslümanların her alanda işi çok güzel yapabilecek yetişkin şahsiyetlere ihtiyacı vardır.
Bu itibarladır ki, olmazsa olmaz en önemli yatırımlarımızdan birisi de her üniversite çevresinde gençlerimize hizmet verecek öğrenci evlerinin hazırlanması olmalıdır. Gelecekte her yönüyle donanımlı bir nesil bekliyorsak bu konuya hakikaten ağırlık vermeli ve öğrenci evleri açılması için gereken fedakârlığı esirgememeliyiz.
[1] Tahrîm suresi, 66:6