Kurban keserken besmelenin hükmü nedir?
Kurban keserken Allah’ın adının anılmasının, besmelenin, hükmü nedir? Kurban keserken besmeleden başka dua gerekir mi? Gerekirse nasıl dua edilmelidir?
Ulema hayvan keserken besmele çekmenin hükmü hakkında ihtilaf etmişlerdir. Bu konuda üç görüşten söz etmek mümkündür:
- Besmele çekmek mutlak olarak farzdır. Zâhirîler bu görüştedir.
- Besmele çekmek, kişi bunu hatırlaması hâlinde farzdır. Unutursa sakıt olur. İmam Ebu Hanife ve İmam Mâlik,
- Besmele çekmek farz değildir. Bu görüş İmam Şâfiî’ye aittir.
Bu ihtilâfın sebebi, hadis ile Kur’an-i Kerim’in zahiri arasında bulunan çelişmedir. Kur’an’da „Allah’ın adı anılmaksızın kesilen hayvandan yemeyiniz. Şüphe yoktur ki ondan yemek günahtır” buyrulmuştur. (el-Enʻâm 6/121).
Konuya ilişkin hadis ise şu şekildedir: Hz. Peygamber (s.a.v.)’e “Kırda oturanlardan kimisi ara sıra bize et getiriyorlar. Bu etler kesilirken besmele çekilip çekilmediğini bilmiyoruz’ diye soruldu. Rasûl-i Ekrem (s.a.s), “Siz, üzerine besmele çekin, sonra yiyin’ buyurdu.”
Kurban kesilirken üç defa “Bismillahi Allahü ekber” denilir ve şu âyetler okunabilir:
قُلْ إِنَّ صَلَاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ لَا شَرِيكَ لَهُ وَبِذَلِكَ أُمِرْتُ وَأَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِينَ.
“De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetim/kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben Müslümanların ilkiyim.” (el-En’âm, 6/162-163),
إِنِّي وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذِي فَطَرَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ حَنِيفًا وَمَا أَنَا مِنَ الْمُشْرِكِينَ.
“Ben, hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah’a ortak koşanlardan değilim.” (el-En’âm, 6/79).