Kurban
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışan bir Din Görevlisiyim, Daha önce ortaklaşa kurban kesiyordum.Bazı düşüncelerimden dolayı bundan vazgeçtim ve Kurban bayramında koyun alıp kurban kesiyorum. Kurban ortaklarımızdan bazı kardeşlerimizin namaz kılmaması, borcunun olması, acaba kurbana iştirak etmesinin sebebi et yemek veya geçen yıl kestim bu yıl da keseyim veya demesinler ki kurban kesmedi gibi düşüncelerinin olabilir sebebiyle benim de kurbanıma bir mahal gelir endişesiyle ortaklaşa kurban kesmekten vazgeçtim. Şunu da biliyorum ki;kimsenin niyetini bilemeyiz ama madem ki Allah rızası için Kurban kesiyorsun neden namaz kılmıyorsun düşünmüyor da değilim, eğer gerçekten Allah rızası için Kurban kestiğini söyleyen bir Müslüman Allah rızası için olan ve Allah’ın kesin emri bir farz ibadeti yapmaz mı? Bu kardeşlerimizin niyetlerini tam olarak bilemediğim için benim de kurbanıma zararı dokunmasın diye (ortaklardan birinin niyeti et yemek, riya, adet gelenek, demesinler kurban kesmedi, ticaret v. s. olursa diğer ortakların da kurbanıda tehlikeye düşer) ortaklaşa kurban kesmeyi uygun görmeyip yalnız olarak koyun alıp kurban ibadetim yapmaya çalışıyorum. Düşüncem ve yaptığım bu uygulama doğru mu yanlış mu bunu sormak istedim. Teşekkür ederim.
Not. Namaz kılmayan bir Müslümanın kestiği kurban veya yaptığı diğer ibadetler kabul olmaz demek istemiyorum bu konuda seçici davranıyor ve kurbanıma zarar gelmesin diye düşünüyorum.
Aleyküm selam
Muhterem Hocam, açıkça ben et için kurban kesiyorum şeklinde deklare etmediği sürece biz hüsnüzan ile hareket ederiz. Bu da kurbana bir halel getirmez. İnsanların borçlu olması kurbana engel olmaz. Ayrıca günahkar da olsa onun bu hali diğer ibadetlerine zarar vermez. Ama siz, uyanık durmak korkulu rüya görmekten iyidir, diyorsunuz ve tek başınıza kurban kesiyorsunuz. Böylesi elbette daha iyi ve efdaldir.