Nasihatin Üslubu
Cemaatten bir kimse yanlış bir hâl içerisinde ise vaizin bunu ne şekilde dile getirmesi gerekir? Bu nasihatin zamanı ve üslubu konusunda sünnette yer alan örnek bir uygulama var mıdır?
Vaizlik dinî bir görevdir. Öyle bir görev ki, bütün peygamberler bu görevi gereği gibi yerine getirmiş ve insanlığı irşat için gayret etmişlerdir. Bu sebepledir ki, vaizlik peygamberlik mesleğidir denilebilir. Böyle olunca da icra edilen bu güzel görevin peygamberlerin yaptığı gibi yapılması gerekir.
Vaizler, dinî ilimleri iyi bilen insanlar olmanın yanında aynı zamanda iyi birer gözlemci, sosyolog ve psikolog da olmalıdırlar. Muhataplarında görmüş oldukları yanlışları düzeltirken, peygamber metotlarına uygun olarak düzeltme yoluna gitmeleri gerekir. Kırmadan, dökmeden, küstürmeden ve dağıtmadan bunu yapmalıdırlar. Örneğin Hz. Muhammed (s.a.v.) hatasını gördüğü ashabını mahçup etmez, onları isimleri ile deşifre yoluna gitmez, onları ifşa etmemeye özen gösterirdi. “İçinizden bazıları şöyle şöyle yapıyorlarmış.” gibi genel ifadelerle yanlışları düzeltmeye çalışırdı. O, kusurları araştırıp ortaya çıkarmak istemez, yayılmamasını arzular ve örtmeyi severdi.