İslam’a Göre Noel ve Yılbaşı
Bizim Noel ve yılbaşı anlayışımız nasıl olmalıdır? İslam’daki yeri nedir? Kültürümüzdeki yeri nedir?
İslam’ın ilk devirlerinde yılbaşı kutlamaları gibi âdetler bulunmadığı için, doğrudan bu konuyu hükme bağlayan bir ayet veya hadisten söz etmek mümkün değildir. Böyle olayların tarihlerine inerek anlamak ve hükümlerini ortaya çıkarmak gerekir. Yılbaşı, temeli Hristiyan kültürüne ait bir uygulamadır ve tarih başlangıcı olarak kabul edilir. Tarihî gerçeklere uygun olmamasına rağmen yılbaşı Hz. Îsâ (a.s.)’ın doğduğu gün olarak kabul edilmiştir. Çünkü Hristiyanlığın kimi mezheplerine göre Hz. Îsâ (a.s.)’ın doğum günü 25 Aralık olarak kabul edilir.
Öte yandan yılbaşılarında yapılan Noel Yortusu’na adı karıştırılan Noel Baba (Aziz Nicola, Santa Claus) ise, tarihî bir şahıs olarak bir Hristiyan azizidir. Zaman içinde bu şahsın tarihi kimliği değiştirilmiş ve onun adına birçok efsane uydurulmuş ve ilk defa da 17. asırda Almanya’da Noel Yortusu’na karıştırılmış, daha sonra bu uygulama Hristiyan dünyasına yayılmıştır.
Müslümanlar ise, tarih başlangıcı olarak Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’ın hicret tarihini esas alan hicri takvimi kullanmışlardır. Türkiye gibi bazı İslam ülkeleri de 1 Ocak tarihini resmî yılbaşı olarak kabul etmişlerdir. Ancak bu tarihi dinî yılbaşımız olarak kabul etmez ve yılbaşlarında yapılan uygulamaları İslami kültürün bir parçası olarak saymayız.